top of page

Gul feber

Her på siden kan du læse og få svar på en række spørgsmål angående vaccinen mod Gul feber, samt generel information om sygdommen. Personlig rådgivning og eventuelt uddybende spørgsmål er naturligvis inkluderet ved vaccination hos os.

Pris per dosis kr.

560

Om vaccinen

Målgruppe

Børn over 9 måneder samt voksne, som rejser til lande med risiko for gul feber. Nogle steder er det et krav for indrejse, at man er vaccineret. Man skal desuden være opmærksom på, at ophold i lande, hvor gul feber kan forekomme, kan medføre vaccinationskrav senere på rejsen.

Dosis

Der gives en dosis.

Beskyttelsesvarighed

Livslangt.

D. 11. juli 2016 blev det indført, at intet land kan kræve revaccination mod gul feber, hvis man er vaccineret tidligere.

Inden afrejse

Gives senest 10 dage inden.

Hvem bør ikke vaccineres

Børn under 9 måneder (i særlige tilfælde kan man dog gå ned til 6 måneder).

 

Immunsvækkede og personer kendt med thymus dysfunktion.

 

Ved akut sygdom med feber (ved mild forkølelse kan man godt blive vaccineret).

 

Ved tidligere alvorlige bivirkninger af samme vaccine.

 

Ved allergi for et eller flere af indholdsstofferne samt æg.

 

Forsigtighed ved alder >60 år.

Graviditet og amning

Bør kun gives til gravide, hvis der er et klart behov, men bør langt hen ad vejen undgås. Det samme gælder for ammende, hvor det udelukkende gøres hvis absolut nødvendigt. 

Hyppigste bivirkninger

Rødme, hævelse og ømhed af indstiksstedet, træthed, utilpashed og feber. I sjældne tilfælde er der set alvorlige bivirkninger, primært ved personer >60 år.

Om sygdommen

Generelt

Gul feber er en sygdom, som skyldes en virus, som er overført via myggestik. Det er myggen Aedes, der bærer på sygdommen, og er den samme myg, som bærer viraene Dengue samt Chikungunya. Myggen er både nat- og dagsaktiv og kan findes både inde (f.eks. vaser og vandtanke) og ude (f.eks. spande med vand). Smitte direkte fra person til person er ikke mulig, men en myg, der stikker en inficeret person, vil efterfølgende være smittet, og dermed vil den kunne sprede virussen til andre mennesker. Det er vurderet, at der er cirka 200.000 tilfælde af gul feber årligt, hvoraf cirka 30.000 dør.

Udbredelse

Gul feber findes i Syd- og Mellemamerika, men langt de fleste tilfælde ses i Afrika. Den findes ikke i Asien eller Europa.

Symptomer

Fra stik til debut af symptomer går der 3-6 dage. De fleste får et mildt forløb og mærker muligvis ikke meget til det, mens cirka 15% vil opleve en mere alvorlig udgave af sygdommen. De typiske symptomer vil være feber, hovedpine, muskelsmerter og almen sygdomsfølelse. Dette varer i cirka 3-4 dage. I de tilfælde, hvor det udvikler sig videre, vil man typisk have en dag med bedring, hvorefter sygdommen progredierer. Man udvikler på ny feber, oplever blødninger fra slimhinder og hud, manglende urinproduktion, gulsot og forvirring. 20-25% af patienter med gulsot dør 

Behandling

Der findes ikke nogen specifik behandling mod sygdommen. Behandlingen vil derfor være rettet mod symptomerne. Ved milde tilfælde er behandling slet ikke nødvendig, da symptomerne vanligvis går i sig selv igen. Hvis man oplever forværring, er det vigtigt at kontakte læge.

Forebyggelse

Der findes en vaccine til beskyttelse mod gul feber. Denne er anbefalet til alle lande, hvor der er forekomst af gul feber, og i nogle lande er det et krav at være vaccineret. 

Desuden at det vigtigt at beskytte sig mod myggestik. Der anbefales derfor:

Brug DEET myggespray

 

Brug langærmede trøjer samt bukser, gerne løstsiddende

 

Brug myggenet, evt. imprægneret

 

Brug gerne myggespray på myggenet samt tøj

 

Brug aircondition og hold gerne vinduer lukkede, hvis muligt

bottom of page