top of page

Helvedesild

Her på siden kan du læse og få svar på en række spørgsmål angående vaccinen mod helvedesild, samt generel information om sygdommen. Personlig rådgivning og eventuelt uddybende spørgsmål er naturligvis inkluderet ved vaccination hos os.

Pris per dosis kr.

1920

Om vaccinen

Målgruppe

Kan gives til personer fra 18 år med øget risiko for helvedesild eller personer på 50 år og over, som ønsker beskyttelse mod helvedesild og den heraf følgende risiko for smerter.

Dosis

Der gives to doser med et interval på to måneder.

Beskyttelsesvarighed

Der er dokumenteret 10 års beskyttelse. Beskyttelsen udover det er endnu ikke belyst og er aktuelt ved at blive undersøgt.

Hvem bør ikke vaccineres

Ved akut sygdom med feber (ved mild forkølelse kan man godt blive vaccineret).

 

Ved tidligere alvorlige bivirkninger af samme vaccine.

 

Ved allergi for et eller flere af indholdsstofferne.

Graviditet og amning

Der er ikke noget data, hvorfor man anbefaler at undgå vaccinen på baggrund af forsigtighedsprincippet.

Hyppigste bivirkninger

Rødme, hævelse og ømhed af indstiksstedet, træthed, utilpashed og feber.

Om sygdommen

Generelt

Helvedesild skyldes en infektion med virussen Varicella/Herpes zoster – den samme virus, som giver skoldkopper. Når man har haft skoldkopper, vil man efter endt sygdom fortsat have virussen i kroppens nerveceller, hvor den ligger i dvale. Herefter vil man, typisk hvis immunforsvaret er svækket i forbindelse med f.eks. sygdom, kunne få udbrud af virussen, som vil præsentere sig som helvedesild.

Symptomer

Typisk starter det med hovedpine, feber og træthed i et par dage. Herefter vil man få kløe, prikken, brændende fornemmelse og/eller overfølsomhed i et hudområde. Smerterne kan være udtalte og nogle gange give anledning til lægebesøg. Herefter udvikler der sig et udslæt. Typisk holder det sig til et såkaldt dermatom på den ene side af kroppen. Et dermatom er et hudområde relateret til en specifik nerverod fra rygmarven. Udslættet vil have små blærer, som har pus eller blodig væske i sig. Disse blærer giver anledning til smitte. Efter 7-10 dage kommer der skorpe på, og herefter heler det. Efter endt sygdom ses der hos nogle mennesker fortsatte smerter i området, det kaldes postherpetisk neuralgi og kan vare i flere år.

Behandling

Behandling mod helvedesild skal startes hurtigst muligt, idet det ikke kan fjerne sygdommen, men kun bremse udviklingen og dermed begrænse sygdommen. Det nedsætter desuden risikoen for efterfølgende langvarige smerter. Desuden er der ofte behov for smertestillende og til tider kortere indlæggelse.

Forebyggelse

Der findes en vaccine mod helvedesild. Denne anbefales til personer over 50 år eller voksne fra 18 år med øget risiko for helvedesild. 

bottom of page