top of page

Hepatitis A

Her på siden kan du læse og få svar på en række spørgsmål angående vaccinen mod Hepatitis A, samt generel information om sygdommen. Personlig rådgivning og eventuelt uddybende spørgsmål er naturligvis inkluderet ved vaccination hos os.

Der findes både vacciner mod Hepatitis A for sig selv og en vaccine kombineret med Hepatitis B.

Pris per dosis kr.

580

Om vaccinen

Målgruppe

Vaccinen kan gives fra 1-årsalderen. Den gives til personer, der er i risiko for smitte med Hepatitis A. Dette gælder både i forbindelse med udlandsrejse, hvor der er høj forekomst af Hepatitis A, men ligeledes ved arbejdsbetinget risiko eller kontakt med personer med forhøjet risiko.

Dosis

Der gives to doser med 6-12 måneders interval. Hvis de 12 måneder er overskredet, er der ikke grund til at starte forfra. Det anbefales dog fortsat at overholde de 6-12 måneder, idet immuniteten falder med årene.

Beskyttelsesvarighed

Efter to doser opnår man 40 års beskyttelse. Den anbefales aktuelt ikke gentaget.

Inden afrejse

Vaccinen kan gives frem til afrejsedagen, idet virkningen når at indtræde, inden sygdommen gør. Optimalt set to uger inden afrejse.

Hvem bør ikke vaccineres

  • Børn under 1 år.

  • Ved akut sygdom med feber (ved mild forkølelse kan man godt blive vaccineret).

  • Ved tidligere alvorlige bivirkninger af samme vaccine.

  • Ved allergi for et eller flere af indholdsstofferne (f.eks. Neomycin eller Formaldehyd).

Graviditet og amning

Vaccinen kan godt gives til gravide og ammende. Ved ammende bruges den med forsigtighed, da der endnu ikke er meget data – dette vil være en individuel vurderingssag.

Hyppigste bivirkninger

Rødme, hævelse og ømhed af indstiksstedet, træthed, utilpashed og feber.

Om sygdommen

Generelt

Hepatitis A er en virus, som kan give leverbetændelse. Virussen udskilles i afføringen, og man smitter cirka to uger før symptomdebut og en uge efter. Smitten vil derfor typisk ske ved indtagelse af vand og/eller fødevarer, som er kontaminerede, direkte kontakt med afføring (f.eks. overflader) samt sex (typisk analsex). Skaldyr, der kommer fra vand, som er forurenet med kloakvand, kan ligeledes indeholde Hepatitis A. Virussen er dog følsom for temperaturer over 85 grader, hvorfor kogt vand og tilberedt mad mindsker risikoen for Hepatitis A, hvis der holdes god hygiejne efter varmebehandlingen.

Udbredelse

Forekomsten af Hepatitis A følger i høj grad indkomstforhold, formentlig da det har betydning for de sanitære forhold. Forekomsten er derfor særligt høj i lande med lavere indkomst, mens den er lavere i høj-indkomstlande. Især ses den i Sydamerika, Afrika, Mellemøsten og Asien. Virussen findes dog også i udviklede lande, blot i mindre grad.

Symptomer

Fra man bliver smittet, til man udvikler symptomer, går der typisk to til tre uger, men der kan dog også gå op til 50 dage. De første dage af sygdommen vil man opleve træthed, feber, nedsat appetit, vægttab, diarré, mavesmerter samt ledsmerter. Derefter starter den næste fase af sygdommen, hvor man får mørk urin, lys afføring samt gulsot (gulfarvning af huden). Dette står på i typisk to til tre uger. Hvis man udvikler fremskreden sygdom, kan der opstå leversvigt, og der vil være behov for behandling, men i de fleste tilfælde kommer man sig fuldstændig over sygdommen. Trætheden kan dog vare ved i flere måneder, og der ses til tider også tilbagefald indenfor de første 6 måneder. I disse tilfælde er man smitsom igen. Når man har haft sygdommen, har man livslang immunitet.

Behandling

Der findes ikke nogen specifik behandling mod sygdommen. Behandlingen vil derfor være rettet mod symptomerne. Ved milde tilfælde er det ikke nødvendigt at gøre noget, da symptomerne går i sig selv igen, men cirka 20-30% har behov for indlæggelse. Derudover er det vigtigt at undgå leverskadelige stoffer (f.eks. alkohol og Paracetamol).

Forebyggelse

Der findes en vaccination imod Hepatitis A, som gives to gange for langvarig beskyttelse. Børn under 1 år kan ikke vaccineres. Læs mere om vaccinen her.

Der anbefales desuden god hygiejne i forbindelse med rejser til steder med høj forekomst af sygdommen samt ved tæt kontakt til smittede.

bottom of page