top of page

Lungebetændelse

Her på siden kan du læse og få svar på en række spørgsmål angående vaccinen mod Lungebetændelse(Pneumokokker), samt generel information om sygdommen. Personlig rådgivning og eventuelt uddybende spørgsmål er naturligvis inkluderet ved vaccination hos os.

Der findes forskellige slags vacciner mod lungebetændelse. Bestil tid hos os for at finde ud af, hvilken passer til dig.

Pris per dosis kr.

Pris

Om vaccinen

Målgruppe

Alle børn under 2 år bliver vaccineret i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet.

Den anbefales desuden til personer med øget risiko for pneumokoksygdom (meningitis, lungebetændelse, mellemørebetændelse m.m.), hvis du f.eks. har KOL, hjertesygdomme, tidligere gentagne lungebetændelser, sukkersyge samt andre kroniske sygdomme.

Dosis

Børn under 2 år følger børnevaccinationsprogrammet.

 

Alle over 2 år - 1 dosis.

Beskyttelsesvarighed

Beskyttelsesvarigheden er ikke kendt.

Hvem bør ikke vaccineres

Ved akut sygdom med feber (ved mild forkølelse kan man godt blive vaccineret).

 

Ved tidligere alvorlige bivirkninger af samme vaccine.

 

Ved allergi for et eller flere af indholdsstofferne.

Graviditet og amning

Vaccinen bør ikke gives.

Hyppigste bivirkninger

Rødme, hævelse og ømhed af indstiksstedet, træthed, utilpashed og feber.

Om sygdommen

Generelt

Pneumokokker er bakterier, som kan give en lang række sygdomme. Det er en af de hyppigste årsager til lungebetændelse, men ligeledes til bakteriel meningitis (hjernehindebetændelse). Disse sygdomme kan begge være alvorlige og have et dødeligt udfald. Især ældre og svækkede personer kan blive ramt hårdt. Små børn <2 år kan også have alvorlige forløb, men efter indførslen af vaccinen i børnevaccinationsprogrammet er antallet af tilfælde ved børn faldet markant. Derudover kan man også være bærer af pneumokokker i næsesvælget uden nogle symptomer samt få mindre alvorlige sygdomme som mellemørebetændelse og bihulebetændelse.

Dødeligheden af generel lungebetændelse er samlet set 2-5%. I Danmark indlægges cirka 15.000 mennesker årligt med lungebetændelse. Dødeligheden blandt indlagte med lungebetændelse er 5-15%.

Symptomer

De typiske symptomer på lungebetændelse er feber, kulderystelser, muskelsmerter, træthed, hoste med slim og åndenød. Dette kan forløbe i en mildere udgave, men det kan også udvikle sig til svær sygdom med blodforgiftning. De alvorlige tilfælde har en øget dødelighed.

Behandling

Behandlingen er antibiotika. I nogle tilfælde er det ukompliceret behandling med tablet, mens andre tilfælde er sværere at behandle og kan kræve indlæggelse.

Forebyggelse

Der findes en vaccine til forebyggelse af pneumokoksygdom

bottom of page