top of page

HPV

Her på siden kan du læse og få svar på en række spørgsmål angående vaccinen mod HPV, samt generel information om sygdommen. Personlig rådgivning og eventuelt uddybende spørgsmål er naturligvis inkluderet ved vaccination hos os.

Den aktuelle vaccine mod HPV beskytter mod 9 typer HPV, som aktuelt er ansvarlige for 90% af livmoderhalskræft og kønsvorter. Dette er type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.

Pris per dosis kr.

1795

Om vaccinen

Målgruppe

Vaccinen kan gives fra 9-årsalderen. Anvendes til forebyggelse af livmoderhalskræft samt andre typer kræft og kønsvorter.

Dosis

9-14-årige: Der gives to doser med minimum 5 måneders og maksimum 13 måneders interval. Hvis dette overskrides, gives der en 3. dosis.

> 15 år: Der gives tre doser i alt. Første dosis på dag 0, efter en måned og tre måneder senere.

Beskyttelsesvarighed

Forventes at være langvarig, men der er endnu ikke erfaring.

Hvem bør ikke vaccineres

Børn under 9 år.

 

Ved akut sygdom med feber (ved mild forkølelse kan man godt blive vaccineret).

 

Ved tidligere alvorlige bivirkninger af samme vaccine.

 

Ved allergi for et eller flere af indholdsstofferne.

Graviditet og amning

Vaccination bør udskydes til efter endt graviditet. Vaccinen kan gives til ammende.

Hyppigste bivirkninger

Rødme, hævelse og ømhed af indstiksstedet.

Om sygdommen

Generelt

HPV står for Human Papillomavirus. Det er en ganske udbredt virus, og de fleste mennesker har på et tidspunkt i deres liv været smittet med HPV. Der findes over 100 forskellige typer HPV, hvor nogle giver hud- og kønsvorter, mens andre kan give kræft.

Den hyppigste form for kræft forårsaget af HPV er livmoderhalskræft. Dette har dog været faldende siden man i 2009 indførte HPV-vaccinen for piger i børnevaccinationsprogrammet. I 2019 blev den også indført for drenge. HPV kan udover kønsvorter og livmoderhalskræft også give andre former for kræft, som dog er sjældnere. Dette drejer sig om endetarmskræft, peniskræft, kræft i skede og kræft i udvendige kvindelige kønsorganer.

 

HPV er overvejende seksuelt overført. HPV kan findes i slimhinden i og omkring både mandlige og kvindelige kønsorganer, ved endetarmens åbning samt i svælget. Kondom er således beskyttende, men yder ikke 100% beskyttelse, idet virussen også er omkring kønsorganerne. Man kan desuden smitte ved oralsex.

 

Cirka 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV 16 og 18. Den aktuelle vaccine, der vaccineres med, beskytter mod 9 typer HPV, som er ansvarlige for op mod 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft og 90% af alle tilfælde af kønsvorter.

bottom of page